суботу, 17 січня 2015 р.

Як вивчити українську мову і позбутися суржику

 Всі ми ніби то знаємо українську мову , але на практиці навіть ті, хто ріс з українською на вустах, здебільшого часто вживають суржик.
 Хто пробував позбутися його, той знає, як це важко, особливо коли навколо засилля російської мови.  Так як же навчитися красивої літературної аристократичної української, яка  б викликала б повагу у співрозмовників і якою б власне Ви самі б могли пишатися?
Блогер Володимир Вихор пропонує наступне. http://politiko.ua/blogpost62974
1.      Побільше спілкуйтесь українською. Це те, що не може замінити ні читання, ні слухання. Лише активно спілкуючись, ми якнайкраще засвоюємо лексику і вчимося говорити правильно. І це повинне бути не лише письмове Інтернет-спілкування, а обов’язково живе, хоча б по телефону або по Скайпу.  При цьому намагайтесь власне самі говорити чисто. По-друге, домовтеся з друзями, навіть якщо вони російськомовні, щоб вони виправляти вашу українську.  Спочатку це може бути доволі важко, і постійні виправлення можуть навіть викликати негативні емоції, але поступово Ви здобудете внутрішнього цензора. Щоправда при цьому постає проблема словникового запасу. Все це можна вирішити за допомогою читання книг, газет і журналів українською, перегляду україномовних фільмів та слухання української музики.



2.      Читайте українські статті, газети, журнали – якщо ви любите читати, то підшукайте літературу українською згідно ваших смаків. Хоч в нашій державі через недолугу мовну політику дуже мало україномовної літератури, проте завдяки ентузіастам-патріотам все ж присутня література в різних жанрах. Останнім часом навіть з’явилися популярні письменники, яких почали видавати видавництва різних куточків України тиражами в 20-40 тисяч і які довели, що неконкурентність української мови – міф, продукований українофобами. Навіть якщо Ви читаєте лише розважальну літературу чи газети або журнали, це також буде корисним для Вас. Тим самим Ви підтримаєте україномовну літературу і зможете поповнювати свій активний словниковий запас.
Сайти, де можна прочитати українські книги, газети, журнали:
 3. Переглядайте україномовні фільми – це хороший і легкий спосіб зануритись в україномовне середовище і засвоїти українську. Не полініться і пошукайте в Інтернеті цікавий фільм українською, поєднайте корисне з приємним.
Сайти  фільмів українською:


4.  Слухайте українську музику – на жаль,  її дуже мало представлено на радіо- та телепросторі України. І основна причина - небажання крутити її і необхідність певних зв’язків і грошей для прокрутки власних хітів на радіо та телебаченні. Про що не раз заявляли навіть популярні українські гурти. Проте якщо не полінуватися можна знайти чимало музики під різні стилі та музичні уподобання. Хто цікавиться то й знає, який широкий фронт українського андеграунду зараз існує. Інтернет надає колосальні можливості знайомства з сучасними гуртами. Для цього корисними можуть бути як різні форуми так і Інтернет радіостанції . Для поціновувачів українською можна порадити сайт Гуртом (http://www.hurtom.com/portal/) та такі Інтернет радіостанції як «Є! радіо» (http://eradio.net.ua/), «Молоде радіо» (http://molode.com.ua/),  «Ух радіо» (http://www.uhradio.fm/web/guest) - які презентують музику як відомих і розкручених так і молодих гуртів та музикантів.

5. Користуйтесь українським програмним забезпечення.  Ви кожен день
натискаєте одні і ті ж кнопки, пункти мені і т.д. Читаєте довідки. Все це автоматично врізається у Вашу пам’ять і саме це часто продукує суржик в теперішньої молоді і не тільки російсько-український, а й англійський.  Останні версії Windows  вже українізовані на пристойному рівні, те ж саме стосується і багатьох програм. Можливо спочатку буде певний дискомфорт при переході, але за тиждень, два він повністю пройде.

6.       Корисними є також дописи в українських форумах та Вікіпедії, спілкування в різних українських гуртках та групах, де крім іншого можна завести доволі багато цікавих друзів і корисних зв’язків.
Дані поради здасться можливо прості, але насправді доволі дієві. 

 Крім того, контролюючи те, що ви говорити, ви вчитесь підбирати слова і тим самим більш точно починаєте розуміти їхнє  значення. Також це дає можливість чітко формулювати і подавати ваші думки у доступній для інших людей формі і тим самим, навіть, маніпулювати думками ваших співрозмовників або спрямовувати їхні думки у потрібне для Вас русло, а це уже доволі потрібна якість для ділових людей сучасного світу.


Немає коментарів:

Дописати коментар