вівторок, 19 травня 2015 р.

День вишиванки єднає українців

Вишита сорочка, як душа моя,
Веселково сяє, радістю буя.
Хрестиком — узори, гладдю — кольори,
Бо найкраща в світі, що не говори.

Щороку третього четверга травня святкуємо День вишиванки.
День вишиванки – всеукраїнське свято. Воно покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу. Дата проведення – щороку в третій четвер травня. Свято не прив'язане до жодного державного чи релігійного.
У цей день кожен українець може одягти вишиванку і вийти в ній на роботу, в університет, школу, чи садочок.

День вишиванки у 2015 році припадає на 21 травня. Організатори закликають всю Україну в цей день одягнути вишиванку в знак єдності. Започаткована акція «Подаруй вишиванку захиснику», яка має на меті підняти бойовий і моральний дух українських воїнів в зоні АТО. Військовим на передову з допомогою волонтерів планується передати вишиванки, аби вони служили оберегом.

 20 причин одягнути вишиванку 21 травня ТУТ  http://baranivka.net/?p=294



Поетична вишиванка: вірші, пісні про вишиванку http://topilche.te.ua/index.php?option=com_content&view=category&id=51&Itemid=186

Історія свята
Всеукраїнська акція «День української вишиванки» було започатковано студенткою факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесею Воронюк у 2007 році.
Вона зауважила, що студенти досить часто одягають вишиванки на пари, і одного разу спілкуючись на перерві з колегою Ігорем Житарюком, який також був у вишиванці, запропонувала одногрупникам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки.

У перший рік свята у 2007 році вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

Немає коментарів:

Дописати коментар