понеділок, 30 листопада 2015 р.

Воскресіння Розстріляного Відродження

«Воскресіння Розстріляного відродження» - це цикл авторських сюжетів, присвячених життю і творчості відомих діячів мистецтв, які, незважаючи на жорстокі репресії з боку влади, робили все, щоб зберегти здобутки української літератури.
У ході репресій ці люди були знищені, будь-яка інформація про них (навіть імена!) була суворо заборонена.
Самогубство Миколи Хвильового 13-го травня 1933, ознаменувало початок грандіозної трагедії українського культури, яка згодом отримала назву розстріляного відродження.
            Протягом п’яти років, за особистим розпорядженням Сталіна, було знищено близько 30 000 українських інтелігентів, у тому числі — цвіт української літератури. За оцінкою Об'єднання українських письменників «Слово» у цей час було репресовано, як мінімум, 246 письменників і поетів.
Дехто з письменників був страчений у київських в’язницях, як Михайль Семенко та Олекса Влизько, дехто був зламаний та почав оспівувати комуністичний режим, як Павло Тичина та Микола Бажан, а когось лікували у психіатричних лікарнях, як Володимира Сосюру. Кульмінацією трагедії, стало 3 листопада 1937, коли «на честь 20-ї річниці Великого Жовтня» в Соловецькому таборі були розстріляні Лесь Курбас, Микола Куліш, Валер'ян Підмогильний, Павло Филипович, Валер'ян Поліщук, Михайло Яловий, Григорій Епік, Мирослав Ірчан, Марко Вороний, Михайло Козоріс, Олекса Слісаренко та інші. В один день було страчено понад 100 осіб.
Мета мультимистецького проекту «Воскресіння розстріляного відродження» — відновлення історичної справедливості, ліквідація білих плям в історії української культури, повернення історичної пам'яті та реабілітація творчості митців 20-30-х років ХХ століття, викорінення відчуття меншовартості українців.

 Сторінка сайту http://vidrodzhennja.kanalukraina.tv/

Сторінка проекту у Facebook https://www.facebook.com/VoskresinyaRozstrilyanogoVidrodjennya/




Немає коментарів:

Дописати коментар