суботу, 23 квітня 2016 р.

Пам'ятники книгам ( до Всесвітнього дня книги)

Стоїть Олімп із сотень тисяч книг
Дорога від підніжжя до вершини.
І світ утратився б. А може навіть зник,
Якби не їх багатотомні покоління.
     Книги є невід'ємною частиною суспільства і кожної людини зокрема. Вони зберігають у собі мудрість і знання цілих поколінь, містять відомості про події, що відбулися в історії розвитку людства.
     Люди завжди високо цінували книги і їх роль у розвитку людини, тому в деяких містах навіть встановлені пам'ятники книгам. Пропоную помилуватися найбільш незвичайними з них.
Бронзовий пам'ятник на честь американського письменника О. Генрі в Грінсборо, США
У Грінсборо (Північна Кароліна, США) на майданчику поруч з будівлею «First Union Tower» на Bellmeade Street розташований бронзовий пам'ятник на честь народженого в цьому місті письменника О. Генрі, який являє собою композицію з трьох частин: статуї самого О. Генрі в натуральну величину, статуї улюбленої собачки О. Генрі по кличці Lovey і статуї величезною розкритої книги, де зліва на сторінці зображена ілюстрація до розповіді «Дари волхвів» і витяг з нього, а праворуч початок «Вождя червоношкірих» з головним героєм, що виглядає з-за сторінки . На палітурці обкладинки книги викарбувано ім'я О. Генрі.


Пам'ятник книзі "Рухнама" встановлено в Ашхабаді (Туркменія). Величезний монумент заввишки з двоповерховий будинок являє собою  копію книги. Увечері обкладинка книги відкривається, і перша сторінка перетворюється на екран, на якому за допомогою проектора показують документальний фільм про становлення нації.






Лавки-книги в Стамбулі: літературний відпочинок (Туреччина)
У сучасному Стамбулі можна зустріти безліч дивовижних пам'яток, які користуються
величезною популярністю у мандрівників з різних куточків планети. До таких незвичайних і красивих місць міста султанів сміливо можна віднести лавки, які оформлені у вигляді книг...
 Всього таких лавок налічується вісімнадцять, на кожній з них можна прочитати цитати з книг, які написані різними турецькими представниками літературного жанру. Такі лавки розміщені по всьому Стамбулу, вони надають можливість знайомитися з кращими турецькими творами не тільки в бібліотеках
і книгарнях, але й безпосередньо на міських вулицях.
Хочеться відзначити, що кожна з таких незвичайних «книг» відкрита на найцікавішому місці літературного твору, текстами для них виступають цитати вісімнадцяти турецьких письменників і поетів. Ці дивовижні конструкції виконані зі смаком, як відзначають влади міста, на них нанесено лише оригінальний текст, тому турецька молодь виявляє досить високу свідомість, не розписуючи своєю «творчістю» ці незвичайні книжки-лавки.

Берлін, Німеччина
У рамках виставки "Ласкаво просимо до Німеччини, країни ідей", присвяченої Чемпіонату
світу з футболу в Німеччині в 2006 році, в Берліні на площі Бебельплатц у бульвару Унтер ден Лінден перед будівлею Університету Гумбольдта був відкритий двадцятиметровий пам'ятник вагою 35 тонн, що складається з 17 книг німецьких авторів. Скульптура встановлена ​​в пам'ять про Йоганна Гутенберга, винахідника сучасного друкарства.




Берлін, Німеччина
На тій же Бебельплатц знаходиться пам'ятник спаленим книгам "потонула бібліотека" ("Versunkene Bibliothek"). Автор - архітектор з Ізраїлю Миха Ульман - звів його в пам'ять про події, що відбулися тут 10 травня 1933: прийшли до влади фашисти провели варварську акцію - публічне спалення 12400 книг 149 авторів. Пам'ятник являє собою  порожні полиці бібліотеки, що йдуть під землю, закриті зверху товстим склом. Порожнеча підсвічується знизу, підкреслюючи основну ідею композиції - спалення книг не знищило світло знань.

Пам’ятник Івану Федорову у Львові   Пам'ятник Івану Федорову на тлі входу до Королівського арсеналу – Державного архіву Львівської області та Домініканського костелу.
Урочисте відкриття пам'ятника відбулося 26 листопада 1977 р.
Фігура друкаря стоїть на кам'яному прямокутнику, викладеному в один ряд темною бруківкою без традиційного постаменту. В одній руці Іван Федоров тримає книгу, а рух другої руки символізує рух сіяча (сіяча знань).



Ще про незвичайні пам'ятники книгам ТУТ

Немає коментарів:

Дописати коментар