четвер, 2 квітня 2015 р.

Сьогодні - Міжнародний день дитячої книги

Щороку, починаючи з 1967, 2 квітня – в день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена – відзначається Міжнародний день дитячої книги.
Цим святом підкреслюється надзвичайно важлива роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального обличчя нових поколінь Землі. Свято встановлене з ініціативи та за ухвалою Міжнародної ради дитячої книги.
Кожного року одна з національних секцій Міжнародної ради з дитячої книги виступає спонсором цього чудового свята. Традиційно ця секція запрошує популярного письменника написати Послання дітям всього світу і відомого художника для створення до Міжнародного дня дитячої книги свого оригінального плакату.
Цього дня вручають і Міжнародну премію імені Х. К. Андерсена за видатний внесок у дитячу літературу найкращим письменникам і художникам-ілюстраторам дитячої книги. Для авторів дитячої літератури премія Андерсена є найпрестижнішою міжнародною нагородою. Часто її називають Малою Нобелівською премією.
Премію 1958 року започаткував Міжнародний комітет з дитячої та юнацької літератури ЮНЕСКО за рекомендацією його засновника та першого президента, видатної діячки світової дитячої літератури Йєлли Лепман.
Найвищою та найпочеснішою з трьох премій-нагород вважається Золота медаль з профілем казкаря. Її присуджують найвизначнішим і прогресивним майстрам у галузі дитячої книги та вручають на конгресі Міжнародної ради з дитячої книги (IBBY). Серед них – такі знані письменники, як Марія Ґріпе, Джеймс Крюс, Сельма Лагерлеф, Астрід Ліндгрен, Еріх Кестнер, Туве Янссон, Джанні Родарі, Кетрін Патерсон.

На жаль, жоден з українських письменників чи художників-ілюстраторів за весь час існування премії не був нагороджений медаллю Андерсена. Тільки в 1973 році Почесний диплом Міжнародної премії імені Г.К. Андерсена за поему-казку «Барвінок і Весна» отримав український письменник Богдан Чалий, а 1979 року до «Почесного списку Андерсена» було вписано ім’я Всеволода Нестайка та його книжку «Тореадори з Васюківки».





Немає коментарів:

Дописати коментар